Vargapüügist on saamas uus Eesti rahvaspordiala

22:22, 20.aprill 2008

VALGJÄRVE, 20. aprill, VNS – Vargapüük ehk -lantimine (Lõuna-Eestis ka varrõpüik, õngõtsõmine jm) on piiratud majandusolude tingimustes saavutamas uue rahvusspordi mõõtmeid. Ida- ja Lõuna- Eestist alguse saanud harrastussport võimaldab ilma suuremat erivarustust omamata viibida värskes õhus, suhestuda loodusega, kogeda adrenaliinipuhanguid ning säilitada rahvuspärandit.

„Juba kümmekond aastat unustusehõlmas olnud vargapüük on taas au sisse tõstetud,” oli Tõdura küla Pulli tali peremees, Saesaare Mihkel, uhke. „Eile jäi moosikeldri juures jalaraudadesse kaks vähemapoolset isendit, kahjuks suuremat vastupanu ei avaldanud, püügimõnu jäi väheseks. Peab vist halvemaid majandusuudiseid ootama jääma, siis trehvab ka kogukamaid mehepeogi,” on Mihkel siiski lootusrikas.

Erinevate vargapüügi meetodite hulka kuuluvad lisaks jalaraudadele veel ka silmus, kada, trapper, erinevad õhk- ja tulirelvad, ämm, verekoerad, heinahang. Keelatud vahenditena on püügieeskirjas välja toodud automaat- ja lõhkelaengut omavad relvad. „Teinekord kevadel, siis kui kõigil näpud põhjas ja suured isendid lauda ukse taha hiilima tulevad, ei suuda kiusatusele vastu panna ja võtad nad ikka Vene kroonust pärit ründegranaadiga maha,” kommenteerib tundmatuks jääda sooviv külamees kavalalt, „uute loovate meetodite seas on viimasel ajal hakanud levima ka metanooli-peibutis. Paned Viru Valge pudeli puupiiritusega keldrisse, mooside-mahlade kõrvale. Hiljem küla pealt kuuleb, kes varas oli.”

Hoolimata ÜRO omakohust (ka lintšikohust) taunivatest ettekirjutistest on vargapüük Eestis saavutamas 90ndate alguse hiilgeaegade taset. Kinnitamata andmetel on registreerimata vargapüüdmisega tegelvaid harrastussportlasi Eestis kuni 25 000 inimest, loomisel on kodanikuühendus MTÜ Löö Varas Mättasse, huvilised saavad ideid vahetada veebikeskkonnas: www.parimvarasonsurnudvaras.ee. VNS soovib algaval hooajal kõikidele harrastajatele: „Hang selga!”

VNS Loodusoimetus, randel@ajakiripaat.ee
Valgjärve News Service

No comments: