Peatamatud vesikirbud söövad mere tühjaks

18:24, 13.oktoober 2008

PÄRNU, 13. oktoober, VNS – Dr Mai Äss Läänemere Tublide Kalurite Ühingust tõstatas 26. septembril Tallinnas peetud Kalanduskoja kokkusaamisel peetud ettekandes ühtse üleläänemerelise vesikirpude (Appetitus magnus) arvukuse reguleerimise kava vajalikkuse.

Dr Ässi sõnul on viimaste aastakümnete jooksul vesikirpude arvukus Läänemeres tõusnud 23 x 1029 sigimisvõimelise isendini ja kui võtta arvesse ka mittepaljunevad vesikirbud ja juveniilsed loomad, tuleb vesikipude koguarvuks (selles ei ole arvestatud Venemaad) 18 x 1041 isendit. Suur osa vesikirpude populatsioonist on ekspertide sõnul lokaliseerunud rannikulähedastesse vetesse, kus igapäevaselt süüakse ära hinnanguliselt 1000 tonni orgaanikat – seda meie kalamajanduslike tugisammaste, vääriskalade roosärje ja hõbekogre toidulaualt. Kalurite mitteametlikel hinnangutel (Euroopa Komisjoni 13. raport „Meite moa. Euroköis las lohiseb”) jääb neil tänu vesikirpude laastamistööle iga-aastaselt saamata 200 000 tonni kala. Hiina võrkude maaletoojate esindaja Bolšoi Tšarr Peipsi järve äärest kinnitas, et ebaseaduslike nakkepüüniste salakaubavedu on viimastel aastatel oluliselt vähenenud ning Peipsiäärse valla katusepakkujad on lubanud ümber orienteeruda Kesk-Eesti suunale.

Dr Äss rõhutas oma sõnavõtu lõpus, et vesikirpude arvukuse plahvatuslik kasv ei ole enam kaugeltki ainult kalurite probleem, vaid on praeguseks hetkeks muutunud kogu ühiskonna probleemiks. Tõsiasi on see, et probleemi on teadvustatud kogu Euroopas. Näiteks Rootsis on algatatud online-hääletus, kus kalurid saavad avaldada toetust kasvava vesikirbu populatsiooni vastu võitlemiseks. Oktoobrikuu seisuga on kogunenud üle 20 000 allkirja. Samme vesikirpude arvukuse vähendamiseks on juba astutud näiteks Turu saarestikus. Võimalike meetmetena on eksperdid välja toonud merede mürgitamise, tuumarelva või ka lapstööjõu kasutamise. Eesti Vabariigi Valitsus on äraootaval seisukohal.

VNS Loodusoimetus, randel@ajakiripaat.ee
Valgjärve News Service

No comments: