Hariliku sammalahvena esmaleid Otepää Valgjärvest

14:30, 28.jaanuar 2008

VALGJÄRVE, 28. jaanuar, VNS – Võrtsjärve Limnoloogiakeskuse teadlaste väitel on harilik sammalahven (Perca bryoensis) Otepää Valgjärve näol suurendanud oma areaali põhja suunas.

Esmaspäeval Valgjärve jäält naasnud harrastuskalameeste andmete kohaselt pugesid kõik elussöödaks pandud isendid sügavale järvesambla sisse, välistades niimoodi kalapüügi undadega. Siiski on lootust Elva jõe kaudu järve tunginud alamliigi edasitung pidurdada: kaalutud on lubja, tsüaniidi ja ka napalmi kasutamist. „Kõikidest eeltoodud meetmetest hullem on see, kui lasta Leedu Ignalina tuumajaama järvedes tekkinud kuueuimelisel alamliigil vabalt levida,” leidis kohaliku autoriteedina tuntud Väino Ott.

Kuigi harilik sammalahven pole inimestele ohtlik, võib ta tunduvalt vähendada harrastuskalastajate talviseid unnasaake ja mõjutada lätlaste toodetud plastikundade müügi vähenemise läbi oluliselt Balti riikide omavahelisi suhteid. Seetõttu on NATO hävitajate baaskeskuse rajamine Eesti territooriumile valitsuskabinetis juba nädal aega arutlusel.

Kohaliku harrastuskalamehe, Randel Kreitsbergi, kinnitamata andmetel leidub järves ka üksikuid saleda pirtshaugi (Esox huiniatus) isendeid. Nii harilik sammalahven kui sale pirtshaug olid veel kümmekond aastat tagasi koos kormoranidega Natura liikide nimistus, praeguseks on mõlema liigi areaal kasvanud tsirkumpolaarse pandeemia tasemeni. Alla 6- aastastel lastel soovitab Keskkonnaministeeriumi Kalavarude osakond ilma vanema järelvalveta Lõuna- Eestis veekogudes mitte supelda.

VNS Loodus oimetus, randel@ajakiripaat.ee

Valgjärve News Service

No comments: